marți, 3 septembrie 2013

Noua lege pentru protecția copilului

Astăzi, plenul Camerei Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (PL-x 215/2013), marcând astfel după mai bine de 9 ani un nou cadru legal pentru protecția copilului, unul european și adaptat nevoilor societății românești de azi.
  • Prin proiectul de lege adoptat sunt introduse o serie de elemente noi care să stea la baza luării de către profesionişti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului.
  • Prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite să asigure o protecţie adecvată a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
  • Acest proiect de lege clarifică şi procedura de înregistrare a naşterii copiilor părăsiţi.
  • În acelaşi timp, sunt reglementate şi sancţiunile care ar putea fi aplicate în situaţia îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor, crescute prin acest proiect de act normativ. 
  • Prin adoptarea acestei legi a fost instituit principiul interesului superior al copilului drept criteriu fundamental care stă la baza oricărei dezbateri şi decizii luate de autorităţile publice şi de organismele private.  
  • Părinţii care doresc să meargă la muncă în străinătate au obligaţia să notifice cu 40 de zile înainte de data plecării autorităţile locale, precum şi nominalizarea persoanei în grija căreia copilul o să fie lăsat în toată această perioadă. 
  • Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul şi care urmează să plece la muncă în străinătate are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de care aparţine cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.
Le mulțumesc public colegilor mei inimoși de la Direcția Protecția Copilului, doamnei director Elena Tudor, devenită un simbol și un model al domeniului protecției copilului, doamnei Cristina Cuculas care a fost astăzi în plen alături de mine și întregii echipe de profesioniști de acolo. Sunt mândru să vă fiu coleg. Nu uit nici eforturile doamnei director Cecilia Sebe de la Relația cu Parlamentul. 
Ne ajutați să facem societatea mai bună și mai incluzivă pentru familiile din România!

Niciun comentariu: