luni, 2 august 2010

Matematica a pierdut un nume: Nicolae Popescu (1937-2010)

Săptămâna trecută, matematica a pierdut un nume, academicianul Nicolae Popescu, născut pe 22 septembrie 1937 şi plecat dintre noi joi, 29 iulie 2010. La vârsta de 30 de ani a devenit doctor în matematică şi la 35 de ani Doctor Docent. În tăcere, aşa cum ne-am obişnuit, una din valorile cercetării româneşti a plecat de lângă noi. Într-o ţară prea puţin preocupată de valori şi prea mult preocupată de propria decrepitudine morală, profesorul Nicolae Popescu a trecut în nefiinţă.
Publicaţia sa Abelian Categories with Applications to Rings and Models, scrisă în 1973, naşte încă un interes profund în zona matematicii de cercetare şi algebrei. Asemeni lui Niels Henrik Abel, care într-o viaţă scurtă de numai 26 de ani, a pus bazele algebrei abeliene marcând profund matematica, profesorul Nicolae Popescu a reuşit la o vârstă când alţii de-abia debutează să publice cercetări marcante pentru alegebra modială. De atunci şi până acum, a fost implicat în cercetări importante pe trei continente, fiind unul din cei mai importanţi matematicieni din perioada contemporană şi influenţând sute de cercetărori din întreaga lume prin direcţiile stabilite de lucrările sale.
Societatea de Ştiinţe Matematice a decis ca 2010 să fie considerat Anul matematicii în şcoala românească. Mi-aş dori ca fiecare profesor de matematică din ţară, care are ocazia să transmită acest mesaj, să amintească elevilor că în acest an unul dintre cei mai importanţi matematicieni români a plecat dintre noi. Matematica românească şi chiar cea internaţională a pierdut un nume iar cei dragi au pierdut un suflet şi un OM.
Dumnezeu să-l odihnească!

2 comentarii:

atreides spunea...

Sunt foarte placut surprins sa gasesc un astfel de text pe un blog, la urma urmei, politic. Un gest remarcabil.
Intr-adevar, Nae Popescu a fost un nume mare, si unul dintre foarte putinii matematicieni romani din Romania care are o teorema celebra si citata din greu care ii poarta numele (se numeste teorema Gabriel-Popescu, acel Gabriel fiind un celebru matematician francez). Dumnezeu sa-l odihneasca...

Anonim spunea...

In legatura cu Matematicianul Nicolae Popescu, pentru cei care doresc sa afle mai multe despre personalitatea sa, pot citi numarul 3/2010 al Revistei de cultura Arcade, care apare in orasul Strehaia - meleagul natal al profesorului. Acest numar este dedicat memoriei dumnealui si contine sase articole scrise de fratele si nepotii academicianului, de sotie si prieteni. Contine de asemenea fotografii care-l reprezinta incepand din copilarie si pana la varsta la care a murit.
Site-ul revistei este: www.arcade.xhost.ro