marți, 3 noiembrie 2009

Ultimul sondaj Gallup: Antonescu si Geoana la egalitate

Ultimul sondaj Gallup arata urmatoarea situatie:
1. Traian Basescu - 32,5%
2. Mircea Geoana - 21,5%
4. Crin Antonescu - 21,5%
5. Sorin Oprescu - 11%
6. C.V.Tudor - 6%
7. Gigi Becali - 5%
8. Kelemen Hunor - 2,5%
Lupta pentru turul doi e departe de a se fi terminat. Crin Antonescu si Mircea Geoana sunt la egalitate, liderul liberal ridicand in acelasi timp si cota PNL la 22%. Traian Basescu este cu circa 6 procente peste PD-L si Mircea Geoana cu aproape 12 procente in urma PSD care este la o cota foarte ridicata (34%). Lupta se va da intre mobilizarea retelei electorale a PSD pentru a-l aduce pe liderul PSD la nivelul partidului si mobilizarea liberalilor in orasele mare pentru a aduce diferenta necesara pentru Crin Antonescu.
Surprinzatoare raman scorurile mari inregistrate de Vadim si Gigi, greu de inteles pentru mine. De asemenea, Sorin Oprescu ramane la un rezultat mai apropiat de realitate (11%).

5 comentarii:

Vova spunea...

Pot sa te intreb de ce pui doar sondajele in care Crin este la egalitate sau peste Geoana? Mai ales cel facut de firma aceea din CLuj (ceea ce e drept , branduita pe sondaje:)) )! Iar despre Galupul asta ce sa zic....:((.
Punem un pariu?
Eu spun ca Antonescu nu trece de 18% (in cel mai fericit caz pt el). Presupun ca tu iti inchipui ca o sa aiba undeva la 28 sau 29, nu? Punem pariu pe ce vrei tu!

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

@Vova
Hai sa punem problema altfel. Nu spun ca va ajunge Crin la 28-29 insa spun ca in masuratori in care am incredere are cam acelasi nivel cu Mircea Geoana si ma refer aici la 19-20-21. Asta, in contextul in care PNL nu dispune de reteaua electorala a PSD si nici de un vot politic pe masura. Hai sa vedem mai degraba cum vezi tu tendintele. Eu as putea sa iti dau si o prognoza mai pesimista pentru Crin bazata pe o mobilizare exemplara a PSD pentru Geoana dar aceea ajunge pana la un maxim de 27% sa zicem, chiar si ponderata cu prezenta la vot. Pacat insa ca masuratorile discrepante scad increderea in sondaje in general.

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Diferenţele mult prea mari între scorurile obţinute de candidaţi în diferitel sondaje de opinie scot în evidenţă intenţia unora de a manipula prin sondaje. Este clar că în sondajele comandate de PSD Geoană va fi cel puţin pe locul doi, iar în cele ale PD-L la fel, Geoană fiind un candidat mult mai comod decât Crin Antonescu.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

@Vova
Si inca ceva...Uite aici postat ultimul sondaj Avangarde:
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/sondaj-avangarde-24-27-octombrie-2009.html
Dovada ca nu public doar cele cu rezultate intr-un anumit sens.

Anonim spunea...

Ma mir ca Gallup s-a pretat la asa ceva. Sau poate ca cineva se foloseste de brandul Gallup pentru a da astfel de fitile. Nu se spune nimic despre:
- perioada in care a fost facut sondajul;
- metoda utilizata (face to face, telefonic, etc.)
- esantionare si marja de eroare.
Candidatii nu pot avea intentii de vot mult diferite de ale partidelor pe care le reprezinta. Verificati la precedentele alegeri de la noi. Sa zicem ca in mod exceptional Crin ar avea un pic peste 20, ceea ce ar fi o performanta. Dar sa spui ca Geoana e cu peste 10 procente sub partid e aberant. E adevarat ca nu e o "locomotiva", dar nici nu poate fi atat de mult sub partid.In fine, dupa 22 se va putea face o comparatie sondaje vs. vot si atunci cifrele vor vorbi.